Als mensen zeggen dat ze naaien op de naaimachine, moet je misschien al snel aan je moeder of aan je oma denken. Die zit misschien wel eens achter de naaimachine om broeken te repareren of korter te maken. Maar waarom zou de naaimachine alleen maar voor volwassenen zijn? Jij kunt ook mooie dingen maken. Je moet alleen even leren hoe!

 

Naaien is een ontzettend leuke hobby, maar er komt best veel bij kijken. Het goede nieuws is: daar is niets bij, dat je niet kunt leren. Ik probeer je tijdens de basiscursus al deze dingen te leren:

  • Hoe kies je stofjes bij elkaar? Welke fournituren (extra frutsels) kun je in je project verwerken? En welk patroon vind jij mooi? Ik probeer je te leren niet naar het vreselijke stofje op de foto te kijken, maar naar de vorm van het werkstuk. Dit is het creatieve inzicht dat je meer en meer krijgt door het gewoon maar te doen.
  • Je leert behalve het naaien ook netjes spelden en knippen, zodat je met een goede basis begint. Het is leuk om te merken dat je steeds handiger wordt tijdens de cursus. Maar dit is ook de reden dat je pas mag starten met de cursus als je in groep 6 zit. Voor de meeste jongere kinderen is het echt nog te moeilijk.
  • Je kunt snel leren hoe een naaimachine werkt. Je naait bij De Wietwuit namelijk met een echte Pfaff naaimachine! Je leert de naaimachine inrijgen, hoe je een spoeltje met de machine kunt opwinden en hoe je veilig met denaaimachine kunt werken.
  • Hoe maak je van een oud afgedankt kledingstuk een tas, een cool shirt of gave tuniek voor jezelf? Wat kun je allemaal doen met oude kleding?
  • Ieder werkstuk heeft z’n eigen werkvolgorde. Hoe bepaal je wat eerst moet en wat handig is bij eigen veranderingen aan een bepaald patroon? Kortom, hoe moet je een goede planning aanhouden?

 

Uiteraard begeleid ik je de hele cursus bij al deze dingen, zodat je met al deze vaardigheden een werkstuk maakt waar je mee thuis kunt komen.

 

Voor je ouders:   Naaien is behalve een leuke hobby ook heel goed voor de ontwikkeling. Behalve de creativiteit die je erin kwijt kunt, vraagt het ook de nodige handvaardigheid, technische vaardigheid (met de naaimachine), planning en uiteindelijk ook ruimtelijk inzicht. Dit komt allemaal aan de orde in deze cursus.